Mastercard

Obchodník roku 2022

 

Vítězové Mastercard Obchodník roku 2022

Absolutní vítěz

Absolutním vítězem se každoročně stává obchodník, který dosáhne v rámci reprezentativního výzkumu nejvyššího celkového skóre napříč všemi kategoriemi. Absolutním vítězem jubilejního dvacátého ročníku ocenění Mastercard Obchodník roku se stala dm drogerie markt.

Mastercard Obchodní roku 2022 – Cena veřejnosti

V kategorii Mastercard Obchodník roku 2022 – Cena veřejnosti zvítězil Lidl Česká republika50 832 hlasy. Na druhém místě se umístila společnost Kaufland, která získala 31 741 hlasů a na třetím společnost Albert s 22 816 hlasy. Veřejné hlasování probíhalo prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz od 17. října 2022 do 15. ledna 2023. Celkem hlasovalo 78 440 osob a hlasující rozdělili mezi nejrůznější obchodníky 325 938 platných hlasů.


Vítězové sortimentních kategorií

Vítězové sortimentních kategorií a absolutní vítěz ocenění Mastercard Obchodník roku 2022 byli určeni na základě výsledků reprezentativního průzkumu.

  • Mastercard obchodník roku s potravinami

    Cenu Mastercard Obchodník roku s potravinami získal Lidl Česká republika. Lidl bodoval mimo jiné v parametru zapamatovatelnosti – spontánně jej jmenovalo 56 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci Lidlu v dané kategorii deklarují rovněž vysokou míru loajality.

    Druhé místo připadlo Kauflandu a na třetím místě je Albert.

  • Mastercard obchodník roku s drogerií a parfumerií

    Vedle získaného titulu Absolutní vítěz se dm drogerie markt stala vítězem kategorie Mastercard Obchodník roku s drogerií a parfumerií, a to především díky nejvyšší míře loajality deklarované zákazníky v dané kategorii – podíl zákazníků, pro které je prodejna hlavním nákupním místem pro daný sortiment, je 63 %.

    Na druhém místě se umístila TETA drogerie a na třetím Rossmann.

  • Mastercard obchodník roku s oděvy

    Společnost Zalando se stala vítězem kategorie Mastercard Obchodník roku s oděvy díky nejvyšší míře loajality deklarované zákazníky – podíl zákazníků, pro které je prodejna hlavním nákupním místem pro daný sortiment, je 34 %.

    Na druhém místě je společnost Bonprix a na třetím Sinsay.

  • Mastercard obchodník roku s obuví

    Ocenění Mastercard Obchodník roku s obuví získala společnost Deichmann. Společnost bodovala v parametru zapamatovatelnosti – spontánně ji jmenoval každý druhý respondent nakupující sortiment. Zákazníci v dané kategorii deklarují k obchodníkovi Deichmann nejvyšší míru loajality.

    Druhé místo obsadila společnost CCC a třetí Rieker.

  • Mastercard obchodník roku se sportovními oděvy a potřebami

    Vítězem kategorie Mastercard Obchodník roku se sportovními oděvy a potřebami je Decathlon. Jeho zákazníci deklarují nejvyšší míru loajality v dané kategorii. Podíl zákazníků, pro které je prodejna hlavním nákupním místem pro daný sortiment, je 54 %.

    Druhé místo obsadilo Sportisimo a třetí A3 sport.

  • Mastercard obchodník roku pro dům, zahradu a chovatele

    Společnost OBI se stala vítězem kategorie Mastercard Obchodník roku pro dům, zahradu a chovatele díky nejlepším výsledkům v parametru zapamatovatelnost v dané kategorii – spontánně ji jmenovalo 53 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci ke společnosti OBI deklarují v kategorii také vysokou míru loajality.

    Na druhém místě se umístil Zoohit.cz a na třetím Hornbach.

  • Mastercard obchodník roku s nábytkem a bytovými doplňky

    V kategorii Mastercard Obchodník roku s nábytkem a bytovými doplňky zvítězila IKEA Česká republika, především díky nejlepším výsledkům v parametru zapamatovatelnosti – spontánně ji jmenovalo 59 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci IKEA v dané kategorii deklarují také nejvyšší míru loajality.

    Na druhém místě je JYSK a na třetím Sconto nábytek.

  • Mastercard obchodník roku s elektrem a elektronikou

    Společnost Alza.cz se stala vítězem kategorie Mastercard Obchodník roku s elektrem a elektronikou především díky tomu, že zabodovala v parametru zapamatovatelnost – spontánně ji jmenovalo 49 % respondentů nakupujících sortiment.

    Na druhém místě se umístil loňský vítěz Datart a na třetím CZC.cz.

  • Mastercard Čerpací stanice s prodejnou

    Vítězem kategorie Mastercard Čerpací stanice s prodejnou se stala společnost ORLEN Benzina díky nejlepším výsledkům v parametru zapamatovatelnosti - spontánně ji jmenovalo 65 % respondentů nakupujících sortiment.

    Na druhém místě je loňský vítěz TANK Ono a na třetím Shell.

  • Mastercard obchodník roku s knihami

    Ocenění Mastercard Obchodník roku s knihami získala společnost Knihy Dobrovský mimo jiné proto, že bodovala v parametru zapamatovatelnost – spontánně ji jmenovalo 67 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci ke společnosti deklarují také nejvyšší míru loajality v kategorii a také z hlediska souhrnného indexu důvěry zákazníků je v kategorii společnost na prvním místě.

    Na druhém místě je společnost Megaknihy.cz a na třetím Luxor.

  • Mastercard obchodník roku s hračkami

    V kategorii Mastercard Obchodník roku s hračkami zvítězila společnost Megahracky.cz především díky vysoké míře důvěry zákazníků. Díky tomuto parametru posiluje meziročně celkové skóre obchodníka.

    Druhé místo obsadilo Pompo a třetí 4kids.cz.

  • Mastercard Lékárna roku

    Společnost Dr.Max je vítězem kategorie Mastercard Lékárna roku díky výborným výsledkům v parametru zapamatovatelnost – spontánně ji jmenovalo 81 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci ke společnosti Dr.Max deklarují také nejvyšší míru loajality v kategorii.

    Druhé místo obsadily lékárny Benu a třetí Pilulka.cz.

  • Mastercard E-shop roku

    Titul Mastercard E-shop roku získala společnost Zoohit.cz mimo jiné díky nejvyšší míře loajality zákazníků v dané kategorii - podíl zákazníků, pro které je obchodník Zoohit.cz hlavním nákupním místem pro daný sortiment, je 42 %. Také z hlediska souhrnného indexu důvěry zákazníků je v kategorii společnost na prvním místě.

    Na druhém místě je Alza.cz a na třetím Zalando.

Zvláštní ocenění

  • Obchodník roku Generace Z

    Obchodníkem roku 2022 z pohledu Generace Z (do 27 let), se stává IKEA. Mladí lidé tomuto obchodníkovi vyjadřují velmi vysokou míru důvěry, IKEA velmi dobře naplňuje jejich očekávání a je vnímána jako velmi výhodná oproti konkurenci. Zároveň je IKEA mezi mladými lidmi jedním z nejznámějších obchodníků a udržuje si mezi nimi velmi vysokou míru loajality - je hlavním nákupním místem v kategorii nábytku pro naprostou většinu mladých lidí generace Z.

  • Mastercard Obchodník roku 2022 – SOCR ČR Zodpovědný obchodník

    Kategorie, jejímž garantem je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), se letos zaměřila na projekty, které přinesly největší energetické úspory. Snížením vlastních nákladů proto mohli jednotliví obchodníci příznivěji nastavit cenotvorbu ve prospěch svých zákazníků a snížit tak tlak na jejich peněženky. Na základě bodového hodnocení udělila odborná porota prvenství společnosti Kaufland. Porotci ocenili dvě opatření, díky nimž Kaufland dosáhl výrazné energetické úspory. Konkrétně se jednalo o plošnou výměnu LED trubic a optimalizaci osvětlení a dále pak o zasklení chladicího nábytku na jednotlivých filiálkách. V prvním případě dosáhla roční úspora zhruba 18 500 MWh, ve druhém přibližně 1 900 MWh. V konkurenci uspěly i projekty řetězců Lidl, Penny a Tesco, které se dostaly do užšího výběru.

  • Mastercard Inovace roku – Sázka na změnu

    Princip výběru vítěze kategorie Mastercard Inovace roku – Sázka na změnu je kombinací expertního názoru a volby profesionálů z odvětví obchodu. Finalisty nominují členové odborné poroty. O vítězi kategorie rozhodli hlasováním účastníci konference Retail Summit po zhlédnutí prezentací nominovaných. Skupina COOP v něm získala nejvíce hlasů a stala se tak vítězem kategorie.

  • Vítězové ocenění Mastercard Obchodník roku 2022

  • Absolutní vítěz ocenění Mastercard Obchodník roku 2022

  • Vítěz kategorie Cena veřejnosti

Tiskové zprávy

  • dm drogerie markt se stala absolutním vítězem jubilejního 20. ročníku ocenění Mastercard Obchodník roku

    Praha 29. března 2023

     

    Celá tisková zpráva

  • Vítězem kategorie „Inovace roku – Sázka na změnu“ jubilejního 20. ročníku ocenění Mastercard Obchodník roku se stala skupina COOP

    Praha 29. března 2023

     

    Celá tisková zpráva

  • ZÁKAZNÍCI VYBEROU MASTERCARD OBCHODNÍKA ROKU
    ZAČÍNÁ JUBILEJNÍ 20. ROČNÍK OCENĚNÍ

    Praha 17. října 2022

    V rámci ocenění Mastercard Obchodník roku 2022 budou po dvacáté vyhlášeni nejlepší obchodníci působící na českém trhu. Současně se zahájením tohoto ročníku bylo spuštěno hlasování veřejnosti, a zákazníci tak mohou vybrat svého nejoblíbenějšího obchodníka v kategorii Cena veřejnosti. Hlasovat je možné od 17. října 2022 do 15. ledna 2023 prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz. Hlasující se mohou zároveň zúčastnit soutěže o 20 mobilních telefonů iPhone a 20× 2 000 Kč na nákup ve vybraném e-shopu.

    Celá tisková zpráva

Kontakt

Organizaci soutěže a komunikaci s médii
zajišťuje agentura Ogilvy, s.r.o.

Bubenská 1477/1, Holešovice, 170 00, Praha 7
IČO: 25120158
C 51364 vedená u Městského soudu v Praze